Vad tycker andra om oss?

Stefan Högman

Entusiastisk heltidsarbetande familjefar från Stockholm som vill nå topp 1000 på Vasaloppet.

Jag har jobbat med längdskidcoachen Kalle Gräfnings under några år. Kalle är en väldigt kunnig och engagerande ledare. Vi har gnuggat teknik både på rullskidor och på längdskidor. Min teknik var enligt Kalle hyfsad när vi inledde samarbetet.

Glädjande kan jag konstatera att jag lyft mig rejält i diagonal, stakning med från skjut och framförallt i stakning. Resultatet av träningen har synts väldigt tydligt när vi jämfört de filmer Kalle tagit vid respektive tillfälle. Oerhört stimulerande att se utvecklingen. Roligt att se hur min utveckling påverkat förmågan att åka mer energisnålt och med mer fart.

Kalle är pedagogisk slipad och duktig på att hitta tekniknycklar som utvecklar mig. Att illustrera vad han vill förändra via filmning och andra analysverktyg gör att jag förstår vad jag ska förändra på ett bra sätt.


Jesper Göras

Elitsatsande förstaårssenior från Borlänge som samarbetat mad Kalle sedan 2015.

Samarbetet med Kalle har gett mig en bättre insyn i hur jag ska planera min träning, kosthållning och förbereda mig inför tävlingar. Kalle tar hänsyn till min träningsbakgrund och har på så sätt optimerat träningen för just mig på ett bra sätt. Tiden tillsammans har det gett mig väldigt bra teknikträning mot både långloppstävlingar och traditionella tävlingar. Jag har utvecklats väldigt mycket i min stakning. Jag har också utvecklat min förmåga att träna hårdare och mer mängd än vad jag var van med tidigare.

Kalle är väldigt bra på att ge mig återkoppling efter både träningar och tävlingar och värdefulla tekniktips i min skidåkning.

En bra sak med att vara månadskund är att man får enskilda träningspass med Kalle. Det gör att jag får bra sparring, direkt feedback på min teknik samt en bra inblick vad som krävs för att bli toppelitåkare.


Anna Mattsson

En positiv och engagerad tjej från Falun som har Kalle som månadstränare

Att samarbeta med Kalle har gett mig mycket. Kalle är duktig på modern skidteknik och kan förmedla sina kunskaper på ett lättförståeligt sätt. Jag har blivit en bättre längdskidåkare, mer allsidigt tränad, fått ännu mer träningsmotivation och framför allt älskar jag längdskidåkning ännu mer!

Jag har fått bättre teknik i samtliga växlar och fått hjälp att utveckla mina svagare sidor som skidåkare så som förbättrad stakning, ökad toppfart, bättre spårbyten och bättre taktiska val under tävling. Kalle är bra på att ge feedback så att jag lätt kan ta till mig och utveckla min skidåkning.

Träningsplaneringen är alltid anpassad efter mitt övriga liv. Kalle har en tydlig bakomliggande tanke med hur varje pass ska göra mig till en bättre skidåkare. Genom tät kontakt följer Kalle upp vad som känns bra/mindre bra och vad jag behöver utveckla och anpassar därefter träningen därefter.

Jag menar att samarbetet med Kalle är en unik chans att få bästa möjliga coachning! Direkt feedback på skidteknik ger snabb utveckling och peppning under hårda intervaller gör de hårda passen roliga!


Marita Andersson

Vill förbättras sitt resultat på Tjejvasan.

Jag har varit med på längdskidcoachen Kalle Gräfnings gruppträning skidor under två vintrar. Kalle är en glad och inspirerande ledare som lägger upp bra och varierande pass.

Skidgruppträning varje tisdag under januari och februari var veckans höjdpunkt! Det var bra träningspass där jag fick hjälp att hitta rätt teknik, men det var också ett konditionspass i och med intervallerna som ingick. Mycket och bra personlig feedback under passen.

Att träna med andra är inspirerande och gör att jag får hjälp att pusha mig lite till vilket jag gillar. Jag har åkt mycket skidor tidigare, men med ”gammaldags teknik”. Nu har jag fått hjälp att hitta rörelsen i stakningen som skiljer sig väldigt mycket från hur jag stakat tidigare. Kalle är duktig på att se detaljer i åkningen och att samtidigt ge positiv feedback oavsett! Kalle har dessutom en rad kompetenta medhjälpare under kursen som cirkulerar mellan grupperna. Kursen kan varmt rekommenderas!

Jag har förbättrat mitt resultat i Tjejvasan, från motionsklass till startled 1B på två år.


Jonny Thor

Heltidarbetande löpare på halvmaror och maraton. Deltagit många terminer i Runacademys löpargrupp i Falun som leds av Kalle Gräfnings.

Löpargruppen är rolig och varierande. Förutom den trevliga gemenskapen är det jättebra att ha en rygg att jaga och någon som flåsar en i nacken när tuffa intervaller står på schemat. Det är svårt att ta ut sig ordentligt när man springer själv. Vid alla träningstillfällen får jag bra peppning och pushning som får mig att ge det lilla extra. Kalle och hans hjälpledare är bra på att springa bredvid och ge tips under passet så man kan göra korrigeringar direkt.

Deltagandet i löpargruppen har förutom bättre kondition och styrka gett mig värdefulla lärdomar om hur jag kan variera innehållet i mina egna träningspass. Det har också gjort mig tryggare i min löpförmåga på olika underlag, terräng och fart. Som ledare är Kalle positiv, motiverande, strukturerad och med bra upplägg för passen. Kalle ger tydliga instruktioner och bra på att förklara syftet med respektive övning och pass.

Löpargruppen är plats för många olika löpare. Det är kul att det är stor spridning mellan killar och tjejer, unga och äldre, snabba och lite långsammare. Löpträning som verkligen passar alla!

Längdskidcoachen Kalle Gräfnings 2019

langdskidcoachenkalle@yahoo.se

070 - 639 63 85

Hör gärna av dig vid frågor:    En webb av IT Falun